Goda recept

En långpannekaka bakad till en Line dance avslutning, där av namnet. En krämfylld havregrynskaka.

Deg:
300 gram smör, smält
3 dl farinsocker
5,5 dl havregryn
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat


Fyllning:
4 dl crème fraiche, fet
3 dl strösocker
4 tsk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

1. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Sätt ugnen på 175 grader.


Deg: 
3. Smält smöret.
4. Blanda farinsocker, havregryn, vetemjöl och bikarbonat.
5. Rör om så det blandar sig. 
6. Tillsätt det smälta smöret i havregrynsblandningen. Rör om tills det är en smulig massa. 
7. Bred ut hälften av degen i långpannan. (resten ska vara ovanpå fyllningen) 
8. Grädda i ca 6-8 minuter mitt i ugnen.


Fyllningen:
9. Under tiden kakan nu gräddas, rör ihop i en kastrull Cream fraiche, socker och potatismjölet. Låt sjuda ihop.
10. Efter sjudning tillsätt vaniljsockret.
11. Bred ut fyllningen på den förgräddade kakan.
12. Strö sedan över resten av havregrynsmassan.
13. Grädda ytterligare i ca 10-13 minuter.
14. Låt kakan kallna innan du skär den i bitar, fyrkanter eller trianglar. 

4 dl mjöl

50 g socker
1 msk bakpulver
1 tsk kanel
¼ tsk salt
50 g smör
½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 200° C. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, kanel och salt. Skär i smör.

Blanda mjölk, ägg och vanilj socker. Tillsätt detta sedan i mjölblandningen och blanda väl. Forma degen i 20 cm cirkel. Skär upp den i 8 kilar.

 

Placera kilarna på bakpapper. Grädda i ugn 15 – 20 minuter.
Detta ger 8 scones.

450 g mjöl

55 g smör, i bitar
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
300 ml gräddfil eller mjölk
1 ägg

Värm ugnen till 225° C. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Tillsätt smör till degen så det blir grova smulor.

Tillsätt ägg och mjölk. Blanda till en mjuk deg.

Vänd på lätt mjölad yta. Forma till rund form ca 2 cm tjock. Skär i trianglar ca 5 cm breda.

 

Placera på bakpapper, väl isär. Garnera med mjölk eller ägg. Grädda 15 – 20 minuter. Servera varma med smör och marmelad eller sylt.

5 dl mjöl

2 msk socker
4 tsk bakpulver
¼ tsk salt
50 g smör, i bitar
1 ¼  dl vispgrädde
2 ägg
1 dl russin
mjölk
socker

Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt smör och blanda till grova smulor. Tillsätt vispgrädde, ägg och russin. Blanda väl.

Vänd degen på lätt mjölad yta. Kavla ut degen i 20 cm kvadrater. Skär bitarna i 16 kvadrater.

 

Placera scones 2,5 cm isär på bakpapper. Garnera med mjölk och strö på socker. Grädda i 200° C ugn ca 12 – 14 minuter. Serveras varma.
Detta ger 16 scones.

1 dl russin

4 dl mjöl
3 msk brun farin
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
50 g smör
2 dl gräddfil
1 äggula
1 äggvita
1 tsk vatten
1 tsk pärlsocker

Blanda ihop mjöl, brun farin, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Skär smör i bitar och blanda ned med torra ingredienter till grova smulor. Tillsätt russin.

Blanda gräddfill och äggula i liten skål. Tillsätt detta till torra ingredienter. Blanda väl.

Vänd degen på lätt mjölad yta. Dela degen i hälften. Gör varje bit i 15 cm cirkel ca. 1 cm tjock. Skär varje bit i 6 kilar. Garnera toppen med en blandning av äggvita och 1 tsk vatten. Strö över med pärl socker. Placera 2,5 cm isär på bakpapper.

 

Grädda i 220° C ugn ca 12 – 15 minuter. Låt det svälla ca 10 minuter och servera varma. Detta gör 12 scones.